Öronkatarr


Så har jag svaret på varför jag hör så illa och hör min egen puls som en galopperande häst. Jag har öronkatarr i båda öronen (vätska bakom trumhinnorna). Fick träffa en fantastiskt bra läkare som var intresserad av EDS och frågade mycket. Han var grymt snygg också så besöket i sig var ju ganska angenämnt 🙂

Så nu blir det kortisonnässpray och fortsatt tryckutjämning i en månad. Jag (pessimisten) känner mig ju redan säker på att det inte kommer att bli bra och att den här öronkatarren inte är något nytt inslag i mitt liv utan något jag haft lääääänge men som förvärrats lite det senaste. Jag har inte fått det i samband med öroninflammation eller ens en förkylning utan genom att krysta (hård i magen). Ska man normalt sett få vätska bakom trumhinnorna av det? Ja, ja, läkaren gjorde vad han kunde. Konstaterade faktum och remitterar mig dessutom till öron/näsa/hals för sväljsvårigheterna och någon typ av kontraströntgen blir det väl då.

Jag fick inte hörseln tillbaka men utsikten var fin 😉

Detta inlägg publicerades i Öronproblem. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Öronkatarr

 1. henny skriver:

  jag tror inte att du är mera pessimist ännågon annan,men man blir ju lite synisk efter år av försök och misstag och hopp och förtvivlan, försök och misslyckande…
  MEN förhoppningsvis funkar detta,har dock aldrig hört om öronkatarr,däremot vätska bakom trumhinnan efter öroninflamation.
  Men så här är det väl med EDS…speciel prise for you my friend 😛

 2. Ulrika skriver:

  Ja man blir lite smått luttrad. Det är samma sak som vätska i mellanörat men det är inte inflammerat på något sätt. Latinska namnet lär var sekretorisk otit. Sånt får ju barn sa läkaren och ja, som du säger ”special price for you my friend”. Man får ju alltid det där lila extra…..så, nu ska man inte våga skita längre för då får man sekretorisk otit. Hemorojder släng er i väggen liksom! 😀

 3. henny skriver:

  jag håller på och skenar till läkare med min dotter ,som är 6år. Hon hade en öroninflamation i augusti som inte blev bra, hon fick en ny antibiotika i november eftersom det var var bakom trumhinnan,hon klagar dock fortfarande,fast örat fått klar tecken…det är friskt….men man undrar ju.
  Istället nu har dom tagit borrelia,gluten,blodbild,allergitest,sköldkörteln,bajsprov,kissprov…vilket är bra,läkarn tar oss på allvar!!
  Vi har inte fått alla testsvar än…men ungen har ont i örat och i huvudet flera gånger i veckan1Tänk om det är öronkatarr???

 4. Ulrika skriver:

  De borde ha sett om de var katarr för trumhinnan buktar lite och så rör den sig inte normalt när de puffar luft på den. Däremot om man haft öroninflammation och katarr en längre tid så kan det bildas små pärlcystor i örat pga undertryck. Cystorna kan ställa till besvär men är oftast ofarliga och opereras bort. Googla det får du se. Är hennes hörsel nedsatt?

 5. henny skriver:

  tack för info:)
  hörseln är normal, var på hörseltest förra veckan.
  måste läsa om pärlcystor!

 6. Susi Mathiasson skriver:

  Hej, kan inte läsa om ditt inlägg är gammalt eller nytt. Men jag har likadant som dig, fast i ett öra bara, tack och lov! Jag håller på att bli dum i huvudet!! Jobbigt! Har varit hos läkaren 4 gånger redan för mitt öra. Har ätit kåvepenin och renixin för bihålerna, men jag hör fortfarande inte och när jag tryckutjämnar låter det som värsta åskan och knaster, vilket också gör ont. Hoppas att du mår bättre nu, hoppas att det har släppt. Hälsningar Susi

  • Ulrika skriver:

   Det är ganska gammal men samma problem kvarstår. Jag har nu diagnosen pulserande tinntus och hör min egen puls i väster öra konstant. Ljudet varierar i styrka. Jag blev aldrig tokig, jag vande mig och reagerar mer de korta stunderna det blir tyst. Har gjort hjärnröntgen som var normal så inget svar på orsaken. Kanske en skada på något men inget synbart. har slutat att tryckutjämna. Det går varken från eller till.

   Jag har inte hittat någon lindring men lärt mig leva med det fast ett tag trodde jag aldrig det var möjligt. Jag blev så frusterad att jag hellre ville bli döv på örat. Tack och lov har jag hörsel kvar även om oljudet stundvis äter upp allt det andra ljuset. Lisom klipper av det så man inte hör fullständiga meningar. det går att leva med men ska absolut undersökas av ÖNH på ditt sjukhus! En valig VC-läkare är inte spcialister på sånt här, de kan bara göra de vanliga sakerna som inte hjälper oss.

   Hoppas det går bra för dig!

   //Ulrika

 7. Linnéa skriver:

  hej! jag har öronkattar just nu och det driver mig till vansinne! det är bara på höger öra dock. hör nästan ingenting och det gör ont som bara den! fått små sår i örat nu med. doktorn sa att det va snor i hörsellgångarna. vet inte hur det kunnat hamna där. jag har fått kortisonnässpray men det hjälper inte. jag får käka avedon o ipren för att inte skrika och gråta. hur länge satt ditt i? doktorn sa att de skulle ta 5 veckor, men jag klarar fan inte mer smärta! mvh //Linnéa -15 år

  • Ulrika skriver:

   Hej!
   Om det gör så ont som du beskriver så låter det mer som en inflammation. Om den sitter i hörselgången eller bakom trumhinnan kan jag inte avgöra men eftersom jag haft både katarr och inflammation så tycker jag att det utifrån min erfarenhet låter so inflammation.

   Man brukar inte göra något mer än använda nässpray (kortison eller vanligt) möjligen slemhinneavsvällande samt smärtlindring. Katarren jag har kommer och går, den gör inte direkt ont och den kan vara riktigt seg. Öroninflammation däremot kan göra frutansvärt ont särskilt om trumhinnan är på väg att brista. Det gör sjukt ont men man upplever en stor lättnad efteråt.

   Börjar det rinna ur örat så ska du söka vård, då behöver du förmodligen pc. Tycker nog ändå om det var ett tag sedan din läkare tittade i örat att du behöver en ny bedömning.

   Jag är ingen expert men ont på det viset har jag aldrig upplevt och tror inte det ska kännas så. Mer en tjock tryckande änsla, det låter och klockat, man an höra pulsar osv.

   Mitt råd alltså, kolla upp det igen!

   • Eva Alfredsson skriver:

    Hej
    Var hos läkaren o fick konstaterat öronkatarr. Kom efter en förkylning. Fick rinexin men när jag läst om biverkningar så tvekar jag att ta rinexin. Tänkte ta Ipren istället. Läkaren sa det kan ta 3mån innan det försvinner. Det är som ett lock o kluckar o brusar i örat. Hälsning. Ewa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s