Tilt-testet avklarat


Nu har jag gjort det och det var inte alls så farligt men fy fan att det var jobbigt. Efter 5 min trodde jag att jag skulle behöva ge upp. Det brände i hela kroppen och att då veta att man inte får röra sig de närmaste 40 minuterna var tungt. Tar det från början.

Fick lägga mig på en brist med galonöverdrag (rumpsvettsgenerator). Fick en kanyl i armen och en massa elektroder som gick till nån EKG-historia. Blev fastspänd (inte lika illa som det låter) och fick sedan vila i 10 min medan man tog trycket några gånger och sedan bar det iväg uppåt. Hade fötterna mot en bräda så stod stabilt.

Tyst och stilla skulle jag vara. Inte mojsa med fötterna eller klia mig på näsan. Först tittade jag in i den vita väggen och tyckte att  den rörde sig, då började jag blunda. Trycket togs med jämna mellanrum.

Tre sköterskor var närvarande hela tiden. Jag hörde dem viska och lustigt nog så ökade min puls varje gång (man fick ju anstränga sig för att höra nyfiken som man är). Så kom värken i fötterna och ryggslutet. Tänkte att det här klarar jag ALDRIG men jag bestämde mig för att bita ihop och det gjorde jag.

45 minuter är lång tid när man står stilla för att inte påstå en hel evighet men tillslut tog de ner mig till liggande.

Var inte på väg att svimma en enda gång och det brukar jag ju inte heller göra, bara bli snurrig. Jag frågade om allt gått bra och fick svaret att du svimmade ju inte iaf. Ena sköterskan frågade om jag varit på väg att somna vid något tillfälle? SKULLE INTE TRO DET! Däremot kunde jag slappna av en liten stund när ryggen domnat bort och inte gjorde så ont och det minns jag särskilt eftersom min puls skenade då. Sköterskan berättade att pulsen låg på 130 ett tag så nog hade jag rätt.

Något mer fick jag inte veta mer än att pulsen var väldigt oregelbunden. En läkare ska titta på resultatet men det verkar inte som att min remitterande läkare varit så tydlig på remissen för de visste inte vad de letade efter (skumt).

Så nu väntar jag och räknar med att få svaret att det inte är något alarmerande och så får jag börja från noll igen. Den eviga pesimisten men brukar jag inte ha rätt kanske?

Det var det och det jag söker svar på är alltså om jag har POTS (Postural Ortostatisk Takykardi syndrom) något som inte är helt ovanligt när man har hypermobil EDS, även om det inte är EDSen i sig som orsakar det. På det området saknas forskning som bekräftar helt enkelt.

Over and out!

Annonser

7 thoughts on “Tilt-testet avklarat

 1. låter ju ytterst sannolikt att det är POTS du har,hoppas svaret anländer inom kort!
  En puls på 130 låter ju inte riktigt normalt!!Har du en aning vad vilopulsen låg på?

 2. Jag vet inte vad blodtrycket låg på och inte vilopulsen heller faktiskt. Trycket ska ju sjunka när pulsen ökar för att det ska vara POTS om jag har förstått det rätt. Inte så säker på att det gjorde det. Jag var bara snurrig vid uppresningen sedan la det sig snabbt men att pulsen går upp och ner det har jag känt av länge och jag vet med säkerhet att jag inte har något förmaksflimmer. Vi får se. Det tar säkert 14 dagar innan svaret kommer.

 3. Jag har också gjort ett sådant test för många år sedan, då i jakt på svaren vart min svimningsanfall kommer ifrån..
  Jag svimmade inte under det testet, och sen hände det liksom inget mer..
  Jag har EDS typ 3 och svimmar helt utan förvarning, i stående eller gående, (aldrig sittande och liggande) Svimningarna kommer allt från tre gånger om dagen till två gånger i veckan.. Detta har hållit på så här intensivt i över sex år nu, tidigare var det mer sällan..
  Kan det vara läge och begära ett nytt TILT test kanske? Går det helt att utesluta POTS genom ett TILT test?
  Skulle jättetacksam om nån kanske har någon fundering..

  Ha en fin dag!

 4. Letade de ens efter POTS när du gjorde ditt test? Det finns ju många orsaker till att man svimmar och i mitt fall så lät det som om de bara ”skulle se om jag svimmade” vilket jag aldrig har gjort så det kan jag inte förstå. Man kan tydligen göra varianter av tilt-test. Googla på parkinsons och tilt-test så står det en del vill jag minnas. Vet inte om man helt kan utesluta det…..jag tror inte det särskilt som POTS är en sjukdom som kan variera för var dag. Kanske hade du en bra dag just då? Kämpa på och kräv fortsatt utredning.
  Har du gjort ultraljud på hjärtat?

 5. Som jag förstod det så letade de efter hjärtfel när de gjorde TILT-testet. Men det här var ju som sagt många år sedan, i början av mina väldigt återkommande svimningsanfall. Då hade jag ev fibromyalgi diagnos.
  Första gången som jag överhuvudtaget hörde talas om POTS var när jag började utredas för EDS och googlade runt på olika bloggar och forumet..
  Ultraljud på hjärtat är också genomfört.
  Det jag har läst om POTS stämmer in väldigt väl på mig och mina symptom. Det är samma ”Aha upplevelse” som när jag hörde talas om EDS för gången, plötsligt förstår man vad som händer..
  Jag ska definitivt ta med mig denna nya information till min läkare och kämpa på!
  Mina svimningar har liksom hamnat lite i skymundan de senaste åren, eftersom fokus har legat på EDS utredningen.. Men det hindrar mig ju nåt enormt i min vardag plus att jag skadar mig hela tiden..

  Tusen tack för all info, och länken va kanon!

 6. POTS är ju som tur är ingen hjärtsjukdom så är det vad de letar efter så finns ju risken att de missar det uppenbara. Vet hur det är det där med att man lägger saker på is, man fokuserar hela tiden på en sak för annars blir läkaren ”galen”, de kan bara hantera en sak i taget och nästa gång har det kommit något annat man måste ta först. Har ett par grejer so jag borde tagit tag i för flera årsedan.

  Återkom gärna och berätta hur det går för dig. Hoppas verkligen du slipper svimma i fortsättningen. Måste vara hemskt läskigt. Antar att de har kollat eventuella mediciner så det inte är något sådant? Hade en vännina som käkade Lyrica och fick takykardi och hade ”klippkort” på ambulansen innan hon (inte läkarna) kom på vad det var.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s