Tinnitus


Jag hade stora förhoppningar på att bettskenan skulle bota eller lindra min pulserande tinnitus. Kanske är förtidigt att avgöra men sedan jag bekantade mig med bettskenan har det bara blivet värre. Helt klart värst dagtid. På kvällen kan jag ofta (men inte alltid) hitta ett läge där det låter lite mindre. I början var det tvärtom.

Tinnitus är väldigt vanligt men den typen jag har är naturligtvis inte vanlig. Ljudet kommer från mig egen kropp. Alltså inget pipande eller tjutande utan ett bevis på att blodet pulserar i mina ådror. Svich-svich-svich….osv

Just den typen är inte vanlig och det är ännu mindre vanligt att den är objektiv. Det betyder att andra kan höra den. Upptäckte det för ett tag sedan (berättat om det tidigare). Har försökt många gånger utan resultat men en dag när det var värre än värst lyckades sonen höra det i mitt öra. Helt otroligt!

Trodde alltså eftersom hjärnröntgen ingenting visade utan man då bara antog att det var en skada i örat som inte gick att se, att bettskenan var medicinen. Att det kom sig av att käkarna var spända. SUCK, det var skit då. Vad är alternativet? Att det faktiskt finns en osynlig skada på örat eller att det är ett blodkärl på halsen som det är någon fnurra på. Det senare har man inte kollat och jag tror ingen har för avsikt att göra det. När hjärnan såg ok ut var det tack och adjö. Har hört om andra som fått hjälp att hantera sin tinnitus men inte jag inte. Lär dig leva med det…. men det är lättare sagt än gjort och även om jag hanterar det bättre nu så kan jag bli smått galen ibland. Särskilt som det kan bli bättre vissa dagar för att sedan bli helt hysteriskt så att det stör allt ljud jag får in i örat (det högra för att vara exakt).

Någon annan som har pulserande (ojektiv) tinnitus? Någon som fått en förklaring? Mitt kom ju bara sådär helt plötsligt och samtidigt som jag hade öronkatarr. Katarren kommer och går lite då och då och det beror på att det är någon vajsing med ventilationen i örat.

Jag har väldigt svårt för att acceptera saker som jag inte har ett svar på. Det kan driva mig till vansinne. Vet jag så är det lugnt sedan, då kan man lista ut på ett ungefär vad man kan förvänta sig i framtiden. Nu går jag bara och hoppas på att det ska gå över fast det inte gör det. Tror inte det har gått ett år än men lång tid har passerat och aldrig vänjer man sig helt.

Annonser

15 thoughts on “Tinnitus

 1. Jag har haft detta i större delen av mitt liv. Hörselorganen ligger nära en större åder fick jag till svar då av en läkare. Jag kan inte ådrorna i detalj och hur djupt och nära hörselorganen ådern ligger så jag kan inte säga att det är så utan att ha korrekt information. Jag vet att stress kan utlösa problemet med. Som med allt annat…. man vänjer sig :S

  1. Mitt kom ju när jag var hård i magen som jag nämnt tidigare så det var nog ingen stressreaktion….möjligen pressreaktion.Jag upplevde det som att något hände då och efter det har örat inte blivet bra. Får inte riktigt ihop det. Låter ju helt ologiskt att skada örat av att ta i eller att ett kärl skulle förändras.Vänjer mig säkert om ett par år men det är verkligen jobbigt ibland. Har till och med tänkt tanken att det vore bättre att vara döv på det örat.

 2. Har faktiskt en fråga till dig. Får du svimningskänslor när du äter? Min syster får det och hon har problem med lågt blodtryck.

  1. Nej det har jag faktiskt aldrig fått men blodtrycket sjunker när man har ätit så låter ju ändå rimligt att det kan ske. Låter hemskt obehagligt. Har hon sökt för det?

 3. har hört att om atlaskotan, den högst upp i nacekn ligger fel kan detge bla tinnitus och spänningar i svalg och käkar… googla på det…atlaskotan.net …tror jag det var…

  1. Tack, ska göra det direkt 🙂 Tänk om det vore så enkelt att det gick att knäcka rätt och så går det över. Får du rätt ska jag skicka dig en stor blombukett!

   1. haha…hoppas jag har rätt….men atlaskotan knäcker maninte så lätt…min kirppraktor gav min några kyssar med en ”gummiklubba/pistol” för den är roterad och lite låst…men det är fortfarande en knöl vid skallbasen-sidan av halsen… har en finlands svecnsk tjej som har varit och fixat detta på en specialklinik…kan luska lite med henne vad dom gör!

    1. Kanske något som man borde göra haha! Har problem med kotglidningar i ryggen så det skulle kunna stämma 🙂 Lika bra vi åker dit och radar upp oss hela gänget 😀

     1. finns ett ställe i stockholm som behandlar detta, dom ska ha en föreläsning i ämnet 28-29.10 på nåt hälso expo tror jag… men behandlingen kostar si så där 3000kr… men då ingår uppföljningsbesöket… och anser dom att man inte har fel på atlaskotan kostar det nada:)

 4. Hej, jag har också pulserande öron. Kom i somras 2012 när jag var förkyld och använde nässpray för täppt och rinning näsa. Då var det bara i ena örat, tills slut när jag äntligen fick tid hos läkaren den 3 oktober så sa hon att det var inböjt inne i örat så jag fick en nässpray nasonex som jag skulle ta och morgon och kväll sen bara kväll i typ en månad och göra tryckutjämningar När jag hade tagit sprayen i en vecka så fick jag på andra örat också. så nu har jag på båda öronen. Ringde till sjukvården men då skulle jag börja om igen från början och fortsätta men här sitter jag än med mina pulserande öron. Nu på tisdag har jag fått tid igen och jag hoppas verkligen jag kan få en förklaring vad detta kan vara och vad jag kan göra. Blir galen kan inte sova riktigt på månader nu. Får saga va ? va ? till folk för jag hör sämre också när man hör detta pulserande. vill få ett slut på detta :/ så himla jobbigt och folk i sin närhet eler på jobbet förstår inte hur det är. dem säger att dem förstår men det kan dem inte först dem själva får höra. Har läst runt lite på internet och jag hoppas verkligen inte att jag ska få leva med detta. 😦

  1. Du borde få remiss till öron näsa hals. Även om jag inte fått någon förklaring har man iaf uteslutit värsta och det är skönt.
   Mitt har utvecklat sig som så att det ibland kansli riktigt tyst. För att sedan komma tillbaka men de där tysta stunderna är värdefulla. När det är som värst kan verkligen bli galen på det.

   Kämpa för att bli undersökt av specialister. Det kan bli permanenta skador på örat om trumhinnan är indragen konstant. Får du en bra förklaring så berätta gärna det. Jag är idel öra 😉

   1. Ja jag var till läkaren nu i veckan och det först hon sa när jag kom igenom dörren att hon kunde inget göra och att hon skulle skicka en remiss till öron i Falun. Skönt 🙂 får bara se hur långt tid det tar. De har väl en regel att man ska få komma inom 3 månader. Jag skulle i alle fall fortsätta med nässprayen. Ja vi får se vad som händer och jag kommer självklart skiva här då 🙂 Tack för att du finns!

 5. Hittade den här sidan nu då jag började höra pulsen i högra örat. Det brusar som tinnitus men känns samtidigt väldigt spänt.

  Har sista tiden varit väldigt spänd och stressad så kanske ger med sig när det börjar lugna ner sig men det är sjukt jobbigt.

  Vad tycker ni? Ska jag åka ner till vårdcentralen och kika på det? Se om jag kan få en remiss upp till sjukhuset.

  1. Aldrig fel att kolla upp det. Kan ju vara något som går att åtgärda. Är det pga stress kan det vara bra att veta så är det lättare att motivera sig att ta det lugnare. Hoppas du blir av med eländet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s