Att träna musklerna runt handlederna


Det går verkligen inte bra! Skitdåligt rent ut sagt!

Jag bestämde mig för att det var dags nu och tänkte vara riktigt smart och inte använda en hammare som tyngd som handkirurgen visade mig utan bara göra rörelserna med en liten mjuk boll i handen. Jag har redan lagt ner det. Senorna hoppar vid varje liten böj jag gör och det betyder att jag kommer att få en inflammation om jag inte redan har det. Jag kan ju inte tejpa fast senorna heller.

Så vad gör jag då? Jag kramar lite lätt på bollen och skiftar hand emellanåt. Fingrarna blir precis iskalla så fort jag anstränger händerna så slutade med att jag spolade upp varmt vatten i handfatet för att värma dem.

Hur jäkla nyttigt för händerna är det här då? Ger det mer än det kostar?

Skit då att man har sin handkirurg i Göteborg och ingen annan man kan fråga. Känner inte att jag vill åka dit för att ställa en fråga och sedan åka hem igen. Jag som tycker att mitt hemmasjukhus ligger för långt bort. Dessutom tar det lång tid innan man får komma och ska jag då vänta tills dess innan jag an börja träna? Ska jag ringa VC….eller nej vad dum jag är varför skulle jag göra det? Chansa på att ortopeden som remitterade mig till handkirurgen tar emot mig? Chansa och köra på och köra händerna i botten, tvingas öka på smärtlindringen och behöva ta ytterligare ett halvår i vila innan jag är där är nu.

En vän stelopererar hand nummer två i veckan som kommer. Ingen som inte har problem med händerna kan förstå vilken fasa det innebär. Man klarar inte sin vardag på det viset. Har man problem med övriga kroppen kan man ju inte börja lära sig att använda fötterna istället för händer. Man måste ha hjälp. Mycket hjälp!

En som kallar sig min vän sa en gång att ”men det är inget farligt att steloperera handlederna, de blir snart rörliga igen”. Eller hur, för det är inte så att händerna sitter fast på armen då och att man bryter den fd. leden om man böjer på handen?

Jag vill verkligen inte hamna där jag med. Jag vill kunna dra på det kanske 20 år till men då MÅSTE jag träna upp styrkan så det inte blir värre. Men hur?? Jag fattar inte hur och vad jag ska göra 😦

Jag har lagt händerna på hyllan ett tag eller snarare förträngt det. Det var skönt att inte oroa sig för framtiden men nu kommer det igen. Tänker inte, tänker inte låta dem skära i mig. Tänker inte ta flera år med gips och rehab för att kanske bli lite bättre. Kanske inte bli det alls utan tvärtom och sedan åka på att steloperera i alla fall och operera, gipsa och lååång rehab igen + ännu mera handikapp än jag har nu. Nej, nej, nej, jag måste kunna träna!

Men hur?

Annonser

9 thoughts on “Att träna musklerna runt handlederna

 1. Har du ingen fast regelbunden kontakt med sjukgymnast och arbetsterapeut? Jag kommer aldrig slippa ifrån dem enligt doktorn, då det enligt honom är det viktigaste i behandlingen vid EDS… Har ju redan i praktiken kört varje vecka med sjukgymnast sedan jag var 15 och började opereras och som sagt kommer inte slippa undan 😉 men min arbetsterapeut är så superbra, likaså sjukgymnasten, de har verkligen konkret gjort mer än läkarna på sista tiden för att hjälpa mig med saker som faktiskt hjälper på allvar, bassängträning, ortoser och madrasser och handikappanpassning av köket och så. Och självklart träning till de klena och väldigt smärtande handlederna och tummarna :-/ kram gumman!

  1. De har hittills inte haft så mycket att komma med mer än ortoser som jag inte vill använda längre. Är lite krångligt det här med händerna eftersom det både är skelettet som är knäppt samt mer än en sak i handlederna/händerna men jag ska kolla med dem ändå. Tack för tipset 🙂

   1. Mitt team är från reumatologen, reumateamet kallas de så de har eg reumatiker, men det är rätt bra för mig ändå, då de kan känsliga och ”klena” leder och tränar en utifrån det istället för orto-rehab och träna, träna, träna för att bygga-upp-tänket vilket ju gör mer skada än nytta iaf för mig och ortopeden tycker att det var lite dråpligt att man inte kommit fram till min diagnos tidigare eftersom man nu med facit i hand vet att jag tränats efter fel förutsättningar och det gjort mer skada än nytta.
    Min arbetsterapeut och jag pratade faktiskt om sån paraffingrupp som reumatikerna går på att det skulle kunna vara både skönt och bra även för mina händer. Kolla upp det du med om du kan få hjälp via reumatologen, det är det näst bästa för oss EDS:are om det inte finns specialister på EDS på orten, vilket det ju oftast inte finns 😉 hon visade mig en sorts tejp som är helt ny och teknikerna man kan tejpa den med är superfascinerande, det används till allt ifrån att stabilisera till att lätta på trycket över karpaltunneln! Jag fick några bitar att sätta under ortosen där jag får skav och den tål jag! Och det bästa, man sparar biten som satt på klistret och så kan man använda dem flera gånger. Det bör du kolla upp, kommer inte ihåg vad tekniken hette, ska fråga nästa gång jag pratar med henne. Kram

 2. Åh vad jag förstår dig! ❤
  Kan inte säga annat än att, om du känner att det är fel, så är det fel.
  Pressa inte!
  Gör precis så mycket som känns "bra".
  Jag är riktigt rädd inför kommande operation, det ska jag erkänna.
  Men jag har inget val känner jag. Handleden är slut.
  Stor kram och ta hand om dig min vän. ❤

  1. Ja det känns verkligen fel, inte bra och mer skada än nytta. Ska se om arbetsterapeuten kanske har en lösning så man kan tejpa handen på nått sätt så man undviker bara vissa vinklar. Det skulle underlätta.

   Jag förstår varför du måste operera. Jag avundas dig inte. Det är verkligen inget beslut man tar bara sådär. Oåterkalleligt och för livet med en massa konsekvenser. Hoppas bara smärtan blir lindrigare snabbt så att det blir värt det i slutändan ❤

 3. tipset om träff med sjuukgymnast och arbetsterapeut ska du definitivt kolla upp…jag tror oxå det är det viktigaste i EDS vården… förutsatt att man har en insatt och intresserad kontakt… annars kan det förvärra mer än förbättra…
  På min rehab brukar dom rekomendera att man skall köpa skalat vete, några kilo som man värmer i en balja i micron och sen sitter och leker med… för att stärka händer, handleder men samtidigt får skön värme… vet inte om det kunde va nåt för dej… men anna har ju helt rätt känns det inte bra ÄR det inte bra!

 4. Hittade precis till den blogg.
  Du skriver: ”Ingen som inte har problem med händerna kan förstå vilken fasa det innebär”. Den meningen träffade mig rakt i hjärtat. Jag har precis genomgått en steloperation i min tumme. Detta efter att läkarna redan försökt att ”laga” den en gång och misslyckats. Samma sak är det med min handled. 2 stycken ligamentsoperationer har gjorts men även dessa har varit åt helvete. Jag är 22 år gammal och min resa har bara börjat.
  Vill bara säga, tack för att sin blogg finns och du är INTE ensam!
  Kram N

  1. Tyvärr vill en del operera för att de tror att de kan fixa men i värsta fall blir det värre och behöver göras om. Slutligen stelop. Kan bara hoppas att det lugnar sig för dig. Själv har jag sagt bestämt nej till alla operationer jag erbjudits. Jag tar den stora smällen senare och försöker härda ut. Får se hur länge jag orkar.

   För att vara bara 22 år har du varit med om en del. Varje år med fungerande händer ska man vara tacksam för. Jag klarade mig ganska länge men då gick det extremt snabbt utför.

   Händer, händer, vad gör man utan de?

   Kram på dig ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s