Borrat tand och fått avslag


Har ju blivit lite av en vana nu att uppdatera igen så jag kör tills jag stupar….

Var hos bettfys och tandläkaren idag. Tandsten skrapad. Fy f-n vad jag HATAR ljudet av något som skrapar mot en tand. Den snälla tandhygienisten lät mig bita på en mjuk grej så käkarna mådde skapligt trots att jag hade ont redan innan. Hon frågade om jag fått mitt kort än för F-tandvården. Jag som trodde jag skulle få något slags svar på det av dom idag. Hepp, betalat för intyget har jag gjort men varken ja eller nej angående beslutet.

Sedan var det dags att laga mitt första hål i en tand. Samma där, snälla, rara och omtänksamma. Frågade om jag fått mitt ”kort”. Konstigt tyckte de men skulle vänta med att fakturera mig tills jag fått beslutet.

Bedövning kom på tal men aldrig i mitt liv. Jag körde utan och det var värt det. Skönt var det inte och vedervärdigt var det när de skulle slipa tanden och hela huvudet skakade som en maracas men det gick. Lite svettig i armhålorna blev jag allt men inte så fruktansvärt mycket värre än att borsta tänderna för gud så det isar ibland. Är så det ilar längs ryggraden bara jag tänker på det. Mycket frätskador i tänderna efter åratal av kräkningar och uppstötningar.

Begriper att jag inte har en massa hål i tänderna. Måste ha väldigt bra anlag så sett.

I alla fall. En halv förmögenhet skulle det gå på men det skulle jag ju slippa med ”kortet”. Eller hur? Vad tror ni det låg i brevlådan när jag kom hem efter 3 månaders väntan? Jajjemensan, ett avslag!

Ovanlig diagnos med orala symptom. Nä inte har jag väl det heller. Inte behöver jag dela upp mina besök på två för att jag ska orka hålla uppe käften. Inte är jag muntorr  pga läkemedel. Fast det är klart. Det är på nätterna och mornarna. De har testat min saliv när det fungerat mitt på dagen. Låg lite på gräns i underkant men ändå normalt.

Dessutom gnisslar väl inte jag tänder och har problem att tugga, värk i käkarna och hakningar i käkleden. Inte har jag kraftiga eurosionsskador på tänderna pga kräkningar och magsyra *svårt ironisk*. Jag har alltså svårt att tugga och bekräftad dysfagi dessutom.

Jag ska behandlas som om jag vore normal. För guds skull, låt mig bli normal då, låt mig kunna jobba så jag har råd till att regelbundet få hjälp med min mun- och tandhälsa. Det är nu mina tänder börjar fara illa av den här skiten. Nu när jag precis har lyckats få en riktigt usel inkomst. Jag har undvikit tandläkaren i snart 10 år för att tandläkarbesök är = smärta. För att jag dragit ut 6 tänder och tandreglerat mig i flera år och haft sjukt ont i käften. Feber varje gång de spänt tandställningen, blåmärken i ansiktet av hårdhänta tandläkare.

Tål inte vanlig stark tandkräm, inte heller munskölj med smak. Tandköttet blöder lätt men eftersom jag sköter mina tänder väldigt noga så ser allt väldigt bra ut.

Ja jag är bitter och sur nu! Jag erkänner! Jag har inte råd att dela upp mina besök i fotsättningen. Jag får bita i det sura äpplet. Jag som avskyr äpplen eftersom det isar så i tänderna när man äter dem.

Jag ska prata med min läkare. Jag hoppas det bara handlar om att intyget är bristfälligt. Jag orkar verkligen inte bråka just nu. Då får de väl trilla ut då, tänderna. Så känns det just nu i alla fall.

Bryta ihop och komma igen. Det löser sig sa han som sket i vasken!

Annonser

16 thoughts on “Borrat tand och fått avslag

 1. Du synes ju närmast ha hamnat i en Kafkaliknande värld. Låter hemskt och tragiskt på samma gång det du har att berätta.

  Hoppas verkligen att du kan få det där tandvårdskortet som ger dig rätt till subventionerade tandläkarbehandlingar.

  Du måste absolut satsa på att behålla dina tänder så länge du kan. Hur skulle det annars se ut, om du någon gång i framtiden blev uppväckt till nytt liv för att ställas inför rätta på Domens dag utan tänder i munnen?

  Då bleve du ju tvungen att sluddra när du skulle försvara dig, då du stod där i den himmelska domstolen, och Gud, domaren, skulle i så fall kanske inte ens lyckas förstå vad du hade att anföra till ditt försvar.

  Å andra sidan: Ifall allt ginge emot dig där under Domedagens domstolsförhandling, kan du ändå alltid trösta dig med att värre än du hade det här under jordelivet kan det väl rimligtvis inte bli ens om du döms till att ta hissen ned i underjorden. Du verkar helt klart ha fått smaka på helvetet redan i nuläget.

  1. Äh, när man är död får man väl nya tänder? Och jag sluddrar ju redan, i alla fall periodvis. Får lära mig teckenspråk. Gud kan alla språk har jag hört om som spöke kommer jag passa utmärkt. En torr kärring utan tänder, blir inte bättre än så 😉

   Jag ska verkligen inte klaga som kommit så långt som jag har inom vården men fasen, ibland blir det bara lite för mycket.

   Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Finns en viss humor i det hela, av det ”sjukare” slaget 😀

   Man känner sig levande när man stöter in i väggen och stångar sig blodig. Vore för enkelt annars (säger jag samtidigt om jag försöker intyga mig själv).

   Jag är faktiskt inte så värst bitter längre. Behövde skriva ner det. Känns redan bättre. Behöver bara samla kraft att ta fighten. Jag vägrar tro att det inte kommer att lösa sig. Det ska det annars är något allvarligt fel.

 2. Men va??! Ska just lämna in min ansökan, verkar som om det inte kommer gå bra.
  Jösses, när ska nån begripa, att tänderna tillhör kroppen?

  1. Det måste varit något med intyget som var bristfälligt. Var inte orolig. Det står i reglerna vad som krävs och jag har allt förutom att tänderna är välskötta. Jag läste aldrig mitt intyg. Kanske inte ens diagnosen stod med och då förstår man ju. Skulle förvåna mig men kan inte hitta någon annan förklaring.

 3. Hej Ulrika !
  Har sett att du är tillbaka i cyber . Trevligt !
  Jaa man slutar ju aldrig att förvåna sej ,avslag ,hur i hela friden ,vad ska man då ha för problem .
  För vid nästa steg, har man ju inga tänder kvar,typ ??
  Har inte sökt detta kort ännu ,men jag har ju inte ens en EDS diagnos ännu heller så .
  Är ju som kvinnan i arga DR ang vården för mej ,men Sjögrens syndrom har jag på papper iaf .
  Och RA den blir sämre o sämre , utan broms !
  Är glad att jag iaf har smärtlindring nu som hjälper skapligt .
  Glad att du är tillbaka o delar med dej av livet med EDS på ditt sätt .
  Kram Kram
  MD

  1. Sjögrens finns väl med på listan för f-kort? Ansök om det. Låt inte detta skrämma dig.

   Smärtlindring är så viktig och det glädjer mig om den fungerar för dig nu. Kämpa på och ge dig inte.

   Kram

 4. Hoppas det kan lösa sig, det är tragiskt att det ser ut som det gör när det gäller oss sjuka människor.

  Tänkte på det du skrev om att du inte tål stark tandkräm eller munskölj. På vilket sätt menar du att du inte tål det? Själv får jag jätteont i munnen av stark tandkräm och munskölj. Det känns som att något fräter sönder tandköttet. Har aldrig hört någon annan säga det så det är därför jag är lte nyfiken om det är samma sak för dig?

  1. Det är precis som du säger. Det fräter i munnen och slemhinnan flagar. Klarar några sekunder men absolut inte två dagar i rad. Spottar ut även mild tandkräm snabbt eftersom den också svider tillslut.

    1. Tack för tipset! Ska kolla upp den 🙂

     Har hört om fler som har de här problemen men kanske inte så vanligt. Tog många år innan jag begrep vad jag inte tålde. Reagerade inte direkt förr utan kunde sitta och dra loss slemhinna från insidan av kinder och på tungan lite när som. Nu känner jag när det eldar på direkt. Är som att få syra i käften.

     Kommer inte ihåg vad min favorittandkräm heter men den smakar citron och är väldigt svår att hitta. Mardrömmen är vanlig colgate med mintsmak!

  1. Kan inte tänka mig att någon suttit och gjort avslag för att jävlas. Något måste blivit fel eller så har dom (tandläkare och gänget) helt missförstått reglerna och gett mig fel information.

   Ringde idag för att få reda på mer, vad som stod på intyget egentligen men allt stod ju där tydligen. Det som uppfyllde kraven och som var relevant.

   Fick namn och nummer som jag ska ringa på torsdag för att få höra orsaken till avslaget och vad jag ska göra härnäst och om det ens är någon idé. Återkommer om det men första reaktionen är ju att man vill svära och helst klippa till någon. Få lite offertankar och tänka ”inte jag INGEN!”.

   Vi sparar de riktigt fula orden tills jag fått avslag nummer två. Jag kan er par mindre passande ord jag med 😉

   Ha det bra du med. Jag försöker skaka av mig det och ta nya tag……. IGEN.

   Kram

 5. För djävligt är vad det är…Min läkare skickade in till socialstyrelsen och jag har precis fått min tandvårdskort – att besöken kostar som vanligt läkarbesök och har jag frikort så gäller även det hos tandläkaren…Jag går hos specialisten (oral fysologi) och skall nu få remiss till andra specialisten som lagar, drar ut och fixar med tänderna då mina bara rasar sönder i munnen *suck* skall även få bettskena om det blir några tänder kvar – dom måste nog dra 3 stycken nu och innan har dom redan dragit 2 så diskussionen nu är att jag bett om protes istället och att dom drar alla tänder utom framtänderna!

  Kan du inte överklaga? EDS skall ju numera höra till detta och man skall ju få tandvårdskort då man har EDS…

  Man kan söka via Fkassan eller via Socialstyrlesen
  http://vgr.se/Vastra-Gotalandsregionen/Tandvardsenheten/Regionens-tandvardsstod/Blanketter—tandvardsstodet/

  Min läkare sökte via denna blankett
  http://www.socialstyrelsen.se/sosfs/2012-17/Documents/2012_17_bilagan.pdf

  Lycka till och ge dig inte…överklaga om det går eller be läkaren skicka in igen och fylla i blanketten ovan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s