Varning! Ett riktigt gnällanfall!


Har den senaste tiden funderat mycket kring min egen ”status”.
Att analysera sitt eget mående äter energi något så fruktansvärt och så här års behövs krutet läggas på det som är positivt för kylan äter på mig.
Ska genast sluta med det för slurp så sugs man ner i det svarta hålet. Vips så är det enda man tänker på:

”vart gör det ont nu, har jag en bra eller en dålig dag?” Hur mår jag egentligen, borde jag gör de där operationerna ändå? Borde jag boka om de tider jag avbokat eller struntat i för att jag vet att det ändå är meningslöst? Borde jag, ska jag……?”

Ääääääälta! Nej för i…… här ska INTE opereras något och det ska inte funderas på det en enda sekund! Den dagen kommer tids nog. Det är ett sjukt stort beslut som gäller resten av livet utan återvändo.

Nä, ska slita ut lederna tills skelettbitarna ligger och gnager på varandra och ligamenten går sönder. Hade det inte varit för händerna….
så mycket jag hade klarat mig utan istället. Tror jag hellre hade kapat en hel arm mot en helt perfekt fungerande hand. Ärligt! Kanske är lätt att säga när man har två armar men vad tusan ska man med två värkande benhögar till? Så känns det vintertid, inte sommartid för då är jag glad för att jag har dem och att jag kan borra ner fingrarna i jorden så att naglarna blir alldeles svarta av smuts och känna hur tistlarna får skinnet att svida och bli rött. Det gillar jag! Inte vinterhelvetet som gör så ont!

Började idag med min nya vinterjacka (8 +).Skulle bara lufta mig mellan bilen och affären. Har tillbringat större delen av dagen under värmefilten trots att innetemperaturen står på 21. Det räcker med att det är kallt ute för att vinterkroppen ska vakna ur sitt ide.

Såg inte en enda människa mer än mig själv med tjock vinterjacka i affären.
Kände mig som en Michelingubbe men jag frös inte vid kyldiskarna som jag brukar. Jackan är nog den varmaste på flera år! 😉
Dags att leta fram vantarna också, både utomhusvantar och inomhusvantar. Jag hade glömt hur det var att frysa om händerna konstant och hur det påverkar musklerna, känseln och finmotoriken. Det är verkligen här nu, det ”vinteronda”.

Måste slå ner på tempot. NU! Måste in i vinterlunket för att inte hamna ”där” man inte vill vara. Vill inte tillbringa dagarna under en filt med datorn i knät. Det är det enda jag gör med undantag på några ryck då och då som kostar skjortan.
Jag känner mig som ett kreditkort. Övertrasserar jag det ena kontot måste jag ta från ett annat och sedan är det en enda lång ond nedåtgående spiral. Man måste ju betala tillbaka förr eller senare. Ibland är det värt det….. oftast inte. Inte på vintern.

Det som är svårast med vintrarna tycker jag är att det är så svårt att ”ta sig upp” igen när man väl ”fallit” och varje år måste jag lära mig att ”inte göra något” på nytt. Det är sjukt svårt samtidigt som skillnaden på vintern och sommarn för mig är att går det inte så går det inte. Det gör så mycket ondare och krånglar så mycket mer att det bara inte går ens med vilja. Det blir dagar, veckor och hujedamig månader med endast det mest basala som underhållning (vakna, stiga upp, duscha, äta, dra ett varv med snabeldraken, brygga kaffe, sova, äta igen och gå och lägga sig igen). Jag saknar inte ens det andra livet. Går liksom i dvala och stänger av för att inte bli galen.

Leva på sommaren och vara ”död” på vintern. Så upplyftande det låter. ”Inte bara sjuk”, vart är du?

Är precis det här jag menar. Det går inte att gå omkring och fundera på sånt här. Jag kan inte. Jag vill inte ens räkna på hur många aktiva timmar jag har per dygn för jag skulle behöva gå på antidepressivt. Bättre att låtsas som att man är normal och glädjas åt att ingen, inte en enda, kan tvinga mig eller pressa mig till att göra något jag inte kan eller vill. Bara jag själv som pressar mig och tvingar mig själv…. och inte lyssnar på mig själv (vi avhandlar det en annan dag).

Jag är en glad 35-årig ”pensionär”!

Fattig men glad, på ett sätt förmögen för att just jag fick det här livet, den här familjen, det här huset, den här….. hmmmm datorn, den här jättesköna tryckavlastande madrassen, de här plåstrena som gör att jag över huvud taget har näsan ovanför ytan.

Se så mycket bättre det blev nu. Så många tacksamheter i livet.
Jag och mina små tassar ska släcka ner nu och se fram emot en morgondag då jag inte ska övertrassera något konto. Blir det en dag under värmefilten så får det väl bli det det. Inte bara sjuk, ibland är du så himla klok. Fast jag avskyr när folk pratar om sig själva i 3:e person……

Annonser

11 thoughts on “Varning! Ett riktigt gnällanfall!

 1. Wow…så igen kännande, vintern (kräk) kylan *huvaligen* påverkar både min EDS och min Fibro…fullt påpälsad inne numera och då har vi en extremt kall lägenhet…med 18-19 grader inne och minus ute (snöade häromdagen) Lagar nu varma soppor varje dag fast vi är rawfood:are bara för att få värme, bäddar ner mig i ”soffsängen” med filtar och täcken…

  Hoppas du kan finna lite värme i vinter…kanske vi skulle gå samman och skaffa ett hus utomlands, i ett varmare land där det är billigare att bo, finns frukt och grönt att äta – billigt och bo kollektivt – hjälpa varann??? (drömma får man, eller?)

  Lagt ner min blogg (paus) alldeles för mycket nu…runt omkring – har inte energi till allt!

  Kram…(följer dig på fejjan också)

  1. 18-19 grader?? Köp ett extra element! Hur står du ut? Klaga hos hyresvärden eller starta en brasa (glöm inte ventilera ordentligt) 😉 Dig skulle jag inte vilja hälsa på. Haha, jag mår bäst när det är 23-24 grader men ingen annan står ut med så varmt inomhus.

   En liten lägenhet i ett varmt land, ja tack, behöver inte ens vara ett hus. Jag kan sova skavfötters. Fast det som är så sjukt är att jag älskar vintern här i sverige men var tredje vecka kunde vara lagom på vintern att dra iväg. Jag är på! 🙂

   Förstår dig om bloggen. Är ju något av en periodare själv. Det finns saker som går före, är viktigare och ibland tar bloggandet på krafterna. Livet går före helt klart men hoppas det lugnar ner sig för dig.

   Kram

   P.s Rawfood är nog det sista jag skulle testa. Att inte få varm mat i magen, då kunde det lika gärna kvitta. Jag får ”panik” om jag levt på kall mat eller smörgås en dag. Måste ha något varmt att tugga på annars känns det inte som att jag har ätit 😀

   1. *haha* jag hoppas på en ersättningslägenhet – denna gör oss sjuk av flera orsaker…och det spelar ingen roll hur mycket jag säger till -det är systemet i huset som styr och är inställt *brr* att den luft som blåses in från taket är uppvärmt till 17 grader och gör att det blåser kallt inne är det ingen som lyssnar på…

    Jag vill också ha minst 23-24 grader inne – gärna från eld – kamin eller öppen spis värme – så himla gott, bo i en stuga med torpargrund – självdrag via fönster och ut via fläkten med värme från kamin eller öppen spis som värmer hela stugan *najs*

    Drömmer mig bort…så kan jag bo i kalla Sverige men japp, gärna en mysig stuga i ett varmt land mellan varven för värmen, maten – frukt och grönt…D-vitamin (solen) och gärna vatten *mysigt*

    Jag äter vegansk rawfood vilket innebär även varm mat så som soppor, ångkokt, ört te =) men äter så här för att kroppen inte fixar annat – allergier/intolerans och överkänslighet!

    1. Att stå framför brasan är så skönt 🙂
     Har både element, luftvärmepump och brasa med insats som blåser ut extra, tilläggsisolerat och självdrag. Fryser ändå 😦

     Men hörru, hyresgästföreningen då? Kolla här: http://www.hyresgastforeningen.se/fraga_oss/sidor/hur-kallt-och-varmt-far-det-vara-i-lagenheten.aspx Kan vara värt att gå med bara för den sakens skull.

     Aha, du äter så du. Att man mår bra är huvudsaken. Jag och grönsaker polar inte så bra ihop. Har några historier med grönsaker som sitter halvvägs ner i svalget för att jag inte kan tugga av fibrerna 😀

     Jag är tvärtemot många och mår sämre av nyttig och fiberrik mat. Allergisk mot en vissa grönsaker och framförallt frukter.

     Chips och vin är bäst men det kan man ju inte leva på. Finns väl inte ens en sådan diet? Köttfärsrätter funkar bäst och överkokt pasta. Grönsakerna brukar lysa med sin frånvaro.

     Har dock fått bort alla mejeriprodukter från maten (om jag inte smyghetsäter ost på nätterna då vilket händer). Äter väldigt lite över lag och försöker då få så mycket kalorier i mig som möjligt så jag inte trillar ner i vikt.

     Har du tips på hur man ersätter ost utan sojaprodukter? Letar efter ett alternativ men finner bara soja, soja, överallt och det har vi en som är allergisk mot här hemma, och mjölkprotein.

     Tips tas tacksamt emot 🙂

     1. Hejsan, ja…du astrid och aporna heter ett märke som kan finnas på ica, coop eller hälsokosten =) som kan ha ost av annat än soja, finns även ett tyskt märke som jag ej minns namnet på – hälsokosten!

      Sen kan man även göra egen ost
      http://veganen.blogspot.se/
      Här kan man hitta många roliga recept…

      *hehe* du kan väl uppfinna en diet på chips och vin =) om det nu funkar för dig…du kan ju alltid ta tillskott *fniss* snart har vi nog ett piller för lunch, middag och frukost som innehåller allt man behöver!

      Jag kommer nu börja introducera lite vanlig mat, sånt jag vet med mig att vi tål…mår också dåligt av för fiberrik kost (IBS) men försöker ändå äta fibrer jag tål, så tarmen kan jobba bra…misstänker också viss frukt allergi – förutom den jag redan vet och skall försöka nu se över kosten igen – då jag igår hamnade på akuten (magen) kändes som blindtarmen eller vriden tarm eller tarm som fastnat i operationsärret mitt…Men man hittade inget, fast höga vita blodkroppar i urinen (infektion/inflammation) och smärtan är kvar (hemskt) Ta en Alvedon sa läkaren och skickade hem mig…(ingen kunskap här om EDS heller) så jag ligger idag och tar det lugnt, knaprar Alvedon och hoppas det skall gå över av sig självt!

      Har inget kvinnligt innehåll kvar så det är inget sånt som spökar men det känns som om nått gått sönder/slitit mellan bäckenbenet och operations ärret! Jaja, blir nog bra med det…

      Jag mixar, mosar och gör små bitar – river dom flesta grönsakerna vi äter, har också svårt med detta kring att svälja ibland…även dottern!

      Hoppas du får en bra dag! Kram

  1. Svar nej! När jag var på reumatologen sa det att ”och här får reumapatienterna parrafin-bad för sina händer”. Jag är inte längre ”kund hos dem”.

   Ska höra med min arbetsterapeut. Det vore faktiskt något det. Att få mjuka upp händerna och få lite värme……åh så skönt det lät.

    1. Vad du är bra att ha! Inte första gången du kommer med världens bästa tips!

     Du vet att det var du som ”räddade” min son från konstant sjukfrånvaro i skolan? Mjölkproteinet du vet, det som man inte behöver vara allergisk mot men ändå kan vara extremt överkänslig mot.
     Idag räcker det med en ostskiva så är besvären tillbaka så han är väldigt överkänslig vilket vi inte hade en aning om.

     Enligt läkare kunde man testa med att sluta dricka mjölken. Vi behövde utesluta den helt och det är mycket bättre nu. Var ingen som förstod hur mycket det ställde till med. Både astman och refluxen är bättre 🙂

     Tack ingen Henny för att du finns ❤ Ska kolla upp "hemma-kit".

     Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s