Handens fem fingrar… vad i??


Finn (minst) ett fel:

handens fem fingrar

Ja jag har skapligt ont i händerna/handlederna just nu. Är fumlig, har värk, kärlen spränger osv osv. Men, vad ända in i????

Jag såg det idag. Ena vänstra tummen (den på bilden) gör så där sedan ett drygt år tillbaka, jag har vant mig men mina lillfingrar med? Och när började dom med det?

Jag måste ta i och översträcka fingrarna för att få med mig lillfingrarna. När jag upptäckte det idag var de så krokiga att knogarna vitnade (huden strenade).

Jag tror (inte säker) att det har med den mid carpala instabiliteten att göra. Sedan är det ju på den sidan av handen jag har ett armbågsben som är för långt och skapar en förskjutning i distala radioulnara leden (DRUJ), Fint det låter.

Är även på utsidorna av kroppen jag har mest uttalade neurologiska nedsättningar så maybe det är ett enda kokihop av olika saker men hur jag inte har märkt det tidigare begriper jag inte? Var ju inte många dagar sedan jag fotade just händerna. Kanske bara blir tydligare nu när jag är konstant kall och stel i fingrarna vad vet jag men det ser inte riktigt klokt ut. Lite aristokratisk kanske men mer fult än snyggt och om det där blir värre och inte går tillbaka, vad gör jag då?

På fotot ser ni alltså också lilla tummen som heller inte vill räta på sig. Är dock bara på vänsterhanden. Om det sa ortopeden och handkirurgen….. oj, jaha och sedan inget mer. Var mer fokus på det som syntes på plåtarna.
Är inte så att den fastnar som ett triggerfinger utan orkar bara inte följa med utan ansträngning. Är heller inga knölar på senorna eller inflammerat vad jag vet. Ont, ja det känns men inte jätteont. Har värre ont på andra ställen i händerna.

Jaja, vi får väl se vad som ”händer”. Kan bli en spännande fortsättning på det här. Någon som har någon idé om vad det är frågan om? Vad ska det vara bra för?
Alltså, jag kan räta ut det. Det sitter inte fast i den positionen men det blir så av någon outgrundlig anledning när jag rätar ut handen. Vet inte om det syns så bra men lillfingret är långt ifrån underlaget och jag har armen/handleden i en rak vinkel. Samma på båda händerna, höger värre än vänster (kunde inte fota med vänsterhanden).

 

Annonser

10 thoughts on “Handens fem fingrar… vad i??

 1. *hm* ser ut som om senorna är överbelastade och som drar ihop sig? Känner av liknande och mina tummar drar sig inåt liksom, har inflammation nu uti knölen på vänster hand och lillfingret har börjat spöka lite konstigt…och det känns som om det kan vara senorna!!!

  1. Hmmm… jag överbelastat är det eftersom det gör så ont rent allmänt i händerna nu.
   Blodcirkulationen är kass….

   Har dragningar i senorna under fötterna (tårna) men det känns lite annorlunda. Nu är ju fötter och händer inte riktigt samma sak men du kanske har en poäng där…. undrar jag hur det där funkar.

   Blir du krokigare när händerna är kalla?
   Fram med ortoserna nu iaf. Nu tänkte jag till lite, tack för det 🙂

   1. Jo, dottern har samma så med ”sena drag” under stortån och baksidan av benet upp till ljumsken då det är överbelastat – senorna verkar leva sitt egna liv i kroppen då ingen bindväv håller ihop det hela liksom…Jag har varierat ibland är det kylan ibland överbelastat så drar det ihop sig men jag märker tydligt försämring nu då kylan kommit och även min fibro påverkas av väderomväxlingar och hög eller låg tryck! Hoppas du kan finna en lösning och använd gärna såna där halva vantar (finns på lindex tror jag) som är av nått angora aktigt garn som ger värme också medan du har ortroserna på…

    Värme och avlastande stöd…bra kombination! =)

 2. Jag tror att bitsk-ragata här i kommentaren ovan är inne på rätt spår, åtminstone delvis.

  På grund av felställningar inuti underarm och hand rubbas den muskulära balansen, vilket leder till överbelastning av vissa senstrukturer. Och kronisk överbelastning av vissa strukturer motsvaras av kronisk underbelastning av andra strukturer, dvs det uppstår en obalans, en icke-jämvikt i handens mjukdelar (alla bindvävsstrukurer inklusive muskelvävnad).

  Allt detta påverkar i sin tur senors och muskeltrådars längd (jfr hur kontrakturer kan uppkomma). Kroppen försöker per automatik att åstadkomma ett slags (nytt) jämviktstillstånd som matchar de nya förhållanden, under vilka dina senor och muskler numera tvingas arbeta.

  En annan sak som frapperar mig är din så tydliga atrofi (”frånvaro”) av interosseer (muskulatur mellan mellanhandens rörformiga/avlånga ben. Tillbakabildningen av dina interosseer framhäver dina senor, dvs normalt ska dina interosseer fylla ut utrymmet/”tomrummet” mellan senorna (eller rätteligen mellan benen i mellanhanden; ”inter” betyder ju ”mellan”, ”osseer” har med skelettben, ”os, ossa”, att göra). Även detta bidrar naturligtvis till ditt muskulära icke-jämviktstillstånd i dina händer, något som din kropp alltså försöker hitta lösningar på.

  Slutsats: Ingenting som är farligt i sig. Men du bör nog räkna med att du har en ökad kontrakturbenägenhet. Därför kan det vara klokt, om smärtan tillåter det, att dagligen försöka ta ut rörligheten i fingerlederna för att motverka fingrarnas ”klobenägenhet”. Alltså att försöka sträcka på fingrarna, så att de blir raka i stället för krokiga i lederna.

  Som jag skrev inledningsvis: Detta är vad jag tror.

  1. Wow! Vilken analys!

   Du, det börjar klarna här lite. Jag ska googla runt lite. Det känns som att det är dags för en tur till neurologen igen, och handkirurgen. När jag tittar på mina händer ordentligt så ser jag ganska stora förändringar trots att jag fortfarande är överrörlig. Att jag inte har tänkt på det här är helt obegripligt!
   De där ”groparna” har jag funderat över och tänkt att det är viktnedgången. Har nästan ingen vridförmåga kvar (ingen styrka och ont) eller att överhuvud taget att göra något sidled med händerna är förenad med en galen smärta. Måste ha raka handleder och noll belastning när jag vinklar dem.

   Oj, nu fick jag lite tankar i huvudet och det kan nog vara klokt att inte vänta för länge. Ska försöka att få upp värmen och räta på dem. Att fingrarna är kalla som frusna fiskpinnar gör nog sitt till. Jag vet ju också att det kommer att bli sämre men inte hur. Hade väl i min naivitet tänkt att det bara var värken som skulle bli värre men såklart det påverkar hela handen så småningom.

   Tack för din analys. Här får man tro och spekulera som man vill. Förr eller senare slår man huvudet på spiken. Lär återkomma till detta 🙂

  2. Känns igen…tack för bra info – skall kolla upp här också, då läkaren i sista intyget skrev just om detta med muskulär atrofi – värt att kolla upp [Tack]

 3. Sådär ser mitt ringfinger ut. Det finns många olika orsaker till att fingrarna ser ut sådär. Utöver kontrakturer så kan det bero på att ulnarisnerven (nerven vid lillfingersidan) ligger i kläm. När det har gått lång tid så skapas kloställning i fingrarna när muskelmassan minskar. Man kan även ha skadat senan i fingerleden men det är ovanligt. Det går att operera men kräver specialist kompetens. I mitt fall ska man ta en sena från handen och stärka upp. Själva senan fästes med ett litet ankare i benet. Lång och jobbig rehab.

  1. Ulnanerven ligger ganska risigt till med tanke på att det är ulnabenet som ställer till det en del för mig. Har alltid haft domningar i lill och ringfingrar.

   Händerna är så komplexa, och kan vara svåra att operera med bra och långvarigt resultat för oss. Förutsättningarna är inte riktigt ultimata men ibland är det värt för att få iaf några år till med skaplig funktion.

   De operationer man föreslog mig innebar flera års rehab sammanlagt. Bara den tanken tar emot så förstår att det inte är något du ser fram emot. Hoppas det blir bra för din del. Försök träna upp musklerna innan så du inte hinner förlora dem helt om du ska gå i gips efteråt. Har du fått tid för operation? Du måste berätta hur det går.

   Lycka till!

 4. Några kompletterande tankar/funderingar. Så här har jag fått för mig att det kan ligga till när en hand (med sina fingrar) ser ut som din gör:

  1) Muskulära obalanser i händer och fingrar kan orsakas av att musklernas rörelsebanor förändras till exempel på grund av att småbenen i handleden rubbats bort från sina ursprungliga (= av evolutionen ”uttänkta”/framtagna/”rekommenderade”) lägen. Då tvingas kroppen sträva efter att försöka hitta nya jämviktslägen mellan sträck- och böjmuskler, vilket kan leda till kloställning i en eller flera fingerleder.

  2) Men kloställning kan också vara en funktion av skador på en eller flera av de tre nerver som innerverar (= ”betjänar”) musklerna i fråga. Dessa tre nerver är radialis-, medianus- och ulnarisnerven.

  Föreligger muskulär atrofi (= tillbakabildning) i någon eller några muskelgrupper i handen, är säkerligen minst en av dessa tre nerver påverkad. Vanligaste skadetyp är så kallad nervklämskada.

  Nervklämskador förekommer vid bland annat karpaltunnelsyndrom. Då är det medianusnerven som hamnar i kläm.

  Ulnarisnerven löper i en annan kanal, kallad Guyons kanal. Där kan den komma i kläm.

  På handflatesidan (= motsatsen till handryggsidan) innerverar medianusnerven tumme, pekfinger, långfinger och halva ringfingret. Andra halvan av ringfingret (jag avser här naturligtvis fingrets längsriktning) innerveras av ulnarisnerven, som dessutom innerverar lillfingret.

  Här kan du läsa mer om karpaltunnelsyndrom: http://www.akademiska.se/sv/Verksamheter/Handkirurgi/Handkirurgiska-diagnoser/Karpaltunnelsyndrom/ .

  Bilden på den sidan visar medianusnervens utbredning över handflata och fingrar (= samma som jag skrev i förrförra stycket här ovan).. Din kloställning i tummen skulle sålunda kunna bero på att din medianusnerv hamnat i kläm.

  OM medianusnerven är den stora boven i dramat, ska du ha tydlig muskelatrofi i den del av handflatan som finns nedom tummen och en bit in i själva handflatan. Om man delar in handflatan i fyra kvadrater, ska alltså den kvadrat som ligger närmast tummen vara muskelatrofierad. (Detta område kallas för thenar.)

  Tips och råd om hur du i så fall bör förfara erhåller du i den artikel jag har länkat till.

  Om interosseerna är atrofierade, bör man i första hand misstänka klämskada på ulnarisnerven. Nu visar du visserligen bara upp hur din hand ser ut på handryggsidan, men är interosseerna tydligt atrofierade där på den sidan, är de det säkert på handflatesidan också, fast där på handflatesidan märks detta inte lika tydligt, eftersom handflatan är ”köttigare” än handryggen och därför kan dölja tecknen på interosseernas atrofi, ifall man granskar enbart handflatesidan.

  En bra översiktsartikel vad gäller klämskador på de tre nerver som innerverar handens muskulatur är denna: http://www.medicinkompendier.se/index.asp?themakatid=10&titelid=826&j=1 .

  Där kan du under mellanrubriken NERVUS ULNARISPÅVERKAN läsa om olika symtom på sådan nervklämskada. Ett av symtomen är just atrofi av interosseerna!

  Råd, tips och behandlingsförslag kan du ta del av i samma artikel.

  Om jag ska gissa, kan dina hand- och fingerproblem sägas bero 1) på att dina hand- och fingermuskler tvingats söka sig nya rörelsebanor till följd av diverse felställningar i dina ”olydiga” och ”okynniga” småben i framför allt handleden, vilket rubbar jämvikten mellan dina muskulära agonister och antagonister (läs: sträck- respektive böjmuskler); samt 2) på att du har problem med nervklämskador, sannolikt både på ulnaris- och medianusnerven.

  OBS! Allt detta jag skrivit i mitt inlägg är gissningar. Men gissningar kan ju vara mer eller mindre kvalificerade. Förhoppningsvis handlar det om förhållandevis kvalificerade gissningar från min sida. Men osvuret är bäst.

  1. Tack för mycket intressant att läsa. Ska försöka bena ut det så att säga. Har ringt arbetsterapeut men fel tid så klart. Väldigt svårt att avgöra allt själv men vad jag vet är att känseln är påverkad, att mycket styrka försvunnit och att ringarna kroknar och blir värre mot slutet på dagen, om jag använda händerna mycket och när jag är kall vilket jag oftast är.

   Mina handflator har alltid varit väldigt flata och tror inte jag ser någon skillnad men händerna har blivit väldigt tunna.

   Låter dig veta vad man kommer fram till. Tack för allt jobb du lagt ner. Carpalnerven har inte ens slagit mig eftersom tummen inte brukar domna men känseln kommer och går, iaf i huden.

   Märkligt är det och jag vill gärna bromsa det som pågår nu. Är väl ungefär det sista jag behöver just nu.

   Supertack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s