Moria 16 år – Vi måste stå starka tillsammans!


För att folk ska förstå och acceptera EDS måste vi skaffa oss en gemenskap och stå starka tillsammans, för utan oss är det ingen som vet, utan oss är det ingen som förstår, utan oss finns vi inte.

Moria 16 år – Vi måste stå starka tillsammans

Hej! Mitt namn är Moria jag är 16 år gammal och fick reda på att jag hade Ehlers-Danlos Syndrom (klassisk typ) 2011. Det har inte alltid varit lätt att förstå att acceptera och hantera. Det är inte förens nu det senaste året som jag har accepterat att det är så här det ligger till att jag måste leva med smärta varje dag, att jag inte kommer kunna leva som alla andra.

Det jobbigaste har nog inte varit att leva med det själv, utan att se mina bröder lida. Att se dom gråta för smärtan är för hög, att dom inte kan gå till kören för att dom inte orkar stå upp och sjunga i en timme… det gör för ont i både ben och rygg. Att den minste åker in och ut till sjukhuset för att kroppen inte vill fungera. Det är också svårt att se den starka mamman, min klippa, mitt allt, sitta och gråta för att det är för mycket, hennes kropp värker, försäkringskassan är idioter, skolan krånglar och allt går bara fel.

Men detta är vår vardag. En vardag med smärta. Varje morgon pumpar man i sig massa värktabletter sätter på sig sitt “happyface” och hoppas på det bästa. Man vet att i dag kommer allt gå fel jag kommer inte kunna koncentrera mig i skolan för att smärtan är så hög. Men vad kan man göra? Jag vet att jag inte kan stanna hemma från skolan en dag till för min frånvaro bara stiger. Jag kan inte fortsätta som jag gjorde i grundskolan, jag kan inte fortsätta skolka och stanna hemma pga värk för det funkar inte så på gymnasiet.

När man känner att kroppen inte orkar med, att man pga ständig smärta även blir mentalt utmattad och man inte okar varken fysiskt eller psykiskt, då undrar man om man ska hoppa av gymnasiet. Men vad blir det av mig då?

Varje dag är en kamp. En tyst osynlig kamp men den finns där och det känns för jävligt.
Man får intala sig själv att det finns folk som har det värre, folk som inte har råd med mat, som inte får det sjukvård och den hjälp dom behöver, folk som har blivit ifrån tagna sina mänskliga rättigheter. Men vad hjälper det att tänka så? Man mår bara sämre och får dåligt samvete över att man klagar att man borde vara tacksam över det man faktiskt har. Nej livet är inte alltid lätt.

Som man brukar säga,” när livet ger en citroner så gör man lemonad”, men jag har en hel jävla sjö av lemonad, jag gillar inte ens lemonad, nej men skämt åsido.

Att leva med en kronisk sjukdom som på utsidan inte syns, är inte alltid lätt. Läkare som inte förstår, lärare som inte förstår och kompisar som inte förstår. För hur kan man förstå något som är så abstrakt? Hur kan man förstå något som man vet så lite om och som inte syns? Hur kan man förstå smärtan jag lever med? Det är nog inte så lätt. Men det är inte bara diagnosen man måste lära sig hantera. Utan även alla kommentarer man får av folk, folk som inte förstår.

Jag har alltid varit en person som inte passat in pga olika anledningar. Jag har varit mobbad ungefär sen dag ett i skolan. Det har inte alltid varit lätt att hantera. Man försöker att inte lyssna och tar åt sig men får man höra samma sak om och om igen så är det svårt att stänga av. Till slut tror man på vad dom säger för varför skulle alla säga det om det inte var sant? Sen kommer dagen då man får sin diagnos och första tanken är “jaha ännu en grej dom kan mobba en för” därför döljer man det, förnekar det och gör allt i sin makt för att folk inte ska få reda på sanningen.
Jag har dolt en stor del av mig själv för folk ganska länge, bara för att jag inte fått något stöd av någon, inte fått hjälp att hantera saker och ting och kunna finna en styrka i mig själv och min sjukdom. Att vara mobbad och ha en osynlig sjukdom är fan inte lätt särskilt när det inte funnits nått stöd från något håll förutom min mamma då. Men hon ska ju finnas där för mina två bröder min pappa och bonus pappa dessutom sig själv, men vem finns där för henne?

Vad kan vi göra? Ringa ett förbund som inte vet vad dom ska göra, dom kan inte ens ta hand om sina medlemmar. Ett förbund som ber min mamma bryta mot lagen bara för att det är “enklare” så, ja jo det är det säkert för dom, det är ju inte dom som åker dit för urkundsförfalskning.

Ett förbund som inte kan ge läkare som ringer råd, som hade kunnat hjälpa min bror att inte få 3-4 sprutor i en blodfylld keloid utan fungerande lokalbedövning och behöva göra det 6 gånger till. Ett förbund om definitivt inte kan hjälpa och stötta ungdomar som mig som har svårt att hantera diagnosen.

Jag skriver inte den här texten bara för att kasta skit mot förbundet absolut inte, jag skriver den för att folk ska förstå att det är dags att göra något. Det är dags att hjälpa alla ny diagnostiserade barn ungdomar och vuxna.
Jag menar hur svårt kan det vara att göra en familjedag med olika aktiviteter som är anpassade för oss med EDS? Vet ni inte vad ni kan göra kan ni ta oss till hjälp oss barn och ungdomar, det finns ingen som vet bättre än just oss om vad vi gillar att göra.
Men det kanske känns svårt och jobbigt för dom, det blir ju ännu mera jobb. Men nu är det så att jag råkar veta att det är någon som i två år nu har planerat satt upp en budget och allt och serverat det på ett guldfat till dom men ändå är det ingen som gjort att planerna blir av.

Jag förstår inte, jag förstår verkligen inte vad det svåra är att bara göra en familjedag där föräldrar kan träffa andra föräldrar barn kan få träffa andra barn och ungdomar kan få träffa andra ungdomar i samma situation.

För att folk ska förstå och acceptera EDS måste vi skaffa oss en gemenskap och stå starka tillsammans, för utan oss är det ingen som vet, utan oss är det ingen som förstår, utan oss finns vi inte.
Det finns så många där ute som lever med EDS utan kunskap och vetskap och det är vår uppgift att lära dom att hantera det, det är vår uppgift att få dom att känna sig trygga i sin sjukdom, det är vår uppgift att inte låta dom bli sin sjukdom. Ingen läkare, specialist eller bok kan lära dom hur det är att faktiskt hantera och leva med EDS för ingen vet hur det är i praktiken att leva med EDS, utom vi, för vi lever med den varje dag, inte läkarna inte specialisterna inte böckerna utan vi. Och det är dags att ta oss samman och hjälpa varandra, stå upp för varandra och finnas för varandra.

Detta är första gången jag går ut med min historia offentlig men jag tycker det är dags att ta tag i saker och ting. Om inte jag gör det vem gör det då? Alla ni som sitter där hemma och vill ha en förändring gör era röster hörda och stå upp för vad ni tror på, allt är möjligt bara man vill och är beredd att göra vad som krävs. Även dom små stegen är viktiga steg även när det inte känns så.

Jag är bara 16 år gammal jag anses fortfarande vara ett barn. Det är väldigt svårt att höras som barn i ett samhälle styrd av vuxna men jag är villig att försöka. Känner du att du vill göra förändring? Då utmanar jag dig att hjälpa mig sprida detta vidare så med din hjälp kan folk få mer vetenskap och förståelse om hur jag och många fler med mig har det och att vi vill ha en förändring idag!

Jag vill bara bli hörd
Jag vill bara bli sedd
Jag vill bara bli förstådd


Jag är Moria. Jag är 16 år gammal och fick reda på att jag hade Ehlers-Danlos Syndrom (klassisk typ) 2011.

Fotnot: Moria och hennes föräldrar har gett tillstånd att publicera Morias egen berättelse.

Annonser

2 thoughts on “Moria 16 år – Vi måste stå starka tillsammans!

 1. O, vilken stark berättelse. Jag sitter här och läser medan tårarna rinner. Vad lever vi i för värld? I min önskevärld skulle det finnas en avdelning inom sjukvården där man kunde få hjälp, precis som det finns för dem med andra kroniska sjukdomar. Lever också med EDS och vet hur jobbigt det är att få nån att lyssna och förstå. Jag fick min diagnos nä jag var 51 år (är 54 idag). Jag har varit stamkund på ortopeden sen jag var 3 månader, då mina knän hoppade ur led första gången.
  Jag önskar att Moria och hennes syskon får kvalificerad hjälp. Har hört att det finns något ställe som heter Ågrenska, där ska de ha vissa helger för barn och ungdomar med EDS.
  Vet själv inte så mycket om stället.
  Det enda vi kan göra är att fortsätta kämpa och hoppas att någon lyssnar till slut.
  Styrkekramar från mig

  1. Hej tack för de fina orden till Moria (jag är hennes mamma)… barnen har i förhållande bra hjälp från vården men utan mer kunskap om eds så blir det svårt även för det team som barnkliniken satt ihop…

   Lyckligtvis har vi haft turen att få komma till ågrenska 🙂 då var vi där på en hel familjemedlemskap och många nya livslånga kompisarna knöts..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s