Lästips!


Bra och pedagogiska förklaringar gillar vi, inte sant?

Jag klurar ofta på hur man ska förklara saker och ting för att lämna så lite tolkningsutrymme som möjligt, göra det pedagogiskt och enkelt. Men när man vill ha mycket sagt på en och samma gång så är det alldeles för lätt att krångla till det. Man försöker täta igen alla hål och luckor vilket snarare gör det obegripligt och alldeles för komplext att ta in.

Det finns redan en hel del kloka och bra ord skriva. Tyvärr inte för alla eftersom alla inte behärskar det engelska språket så pass att man klarar av att översätta och tolka medicinska uttryck. Det kan bli väldigt tokigt när man i huvudsak med hjälp av Google translate tar sig an en text. Det finns rätt många ord som inte blir rätt vid översättning rakt upp och ned och även om ett ord översätts rätt kan det på engelskan ha många fler nyanser än i svenskan.

Här kommer en text som jag tycker att alla borde läsa. Jag skulle kunna skriva under denna text med mitt namn. Ämnet den i huvudsak behandlar är det här med progressiviteten som jag anser INTE ska förknippas med EDS. Skribenten förklarar varför EDS inte är progressivt. Den tar också upp orsakerna till att man blir sämre. Det många kallar skov är (såvida det inte är något annat än EDS med i spelet) en effekt av hur man lever och förhåller sig till de förutsättningar man har. Saknar man insikt är det mycket svårt att se sambanden och att saker man gör- eller inte gör, får konsekvenser.

Som jag tidigare sagt, genfelet som orsakar EDS är inget virus, inget som äter upp oss, inget som härjar fritt i våra kroppar eller över huvud taget förändras med tiden. Det som förändras är vi. Våra kroppar förändras, vi åldras, vi pressar oss långt över vad vi klarar av och detta får konsekvenser. Vissa av dom går att stoppa/förhindra, andra inte.

Det absolut bästa med texten är att den inte innehåller en massa krångliga medicinska ord och därmed går alldeles utmärkt att översätta med Google translate utan att det blir helt tokigt. Jag hade inte kunnat formulerat det bättre och tydligare själv!

http://stickmancommunications.blogspot.se/2014/10/hypermobility-type-ehlers-danlos.html

 

 

Annonser

5 thoughts on “Lästips!

 1. Det finns nog inte två människor som har samma erfarenheter och prognos, även om de har samma diagnos/grundsjukdom. Vad folk med EDS kan göra är att försöka bromsa sjukdomens förlopp genom att minimera det kroppsslitage som blir följden av att vi lever. Typ genom att försöka sitta rätt, ligga rätt, stå rätt, gå rätt (helst undvika rostiga spikar att placera ena fossingen på), upprätthålla en god allmänhälsa (genom att exv avstå från alkohol- och drogmissbruk, äta rätt sorts mat, bedriva sådan muskel- och konditionsträning som man mäktar med) etc.

  Det är vad jag tror/anser.

  1. Jamen precis! Sedan ska man självklart inte glömma att det finns några men väldigt få som har sådan otur att dom blir jättesjuka och inte kan påverka sitt mående mycket alls. Eds i kombination med vissa diagnoser är inga bra kombinationer. EDS samexisterar med andra sjukdomar, precis av samma orsak som en blåögd kan få samma sjukdom som en brunögd. EDS är en medfödd egenskap, thats it, förutom att den medför vissa negativa konsekvenser då. Vi är lika benägna att drabbas av vad som helst precis som vem som helst men ”ren” EDS behöver inte innebära katastrof, rullstol och höga doser morfin, det är en myt.

   Rostiga spikar undviker vi alla i sommar tycker jag. Nu ska vi hålla oss friska, skadefria och ha en varm skön sommar 🙂

   Ps. Lite rödvin då och då kan väl inte skada? 😉

 2. Kanonbra text. Ja tänk att ett syndrom kan påverka oss så olika. Jag är lyckligt lottad och har bulliga muskler så mina större leder klarar sig bättre än de små.

  Låt nu bli å trampa på fler rostiga spikar å var rädd om dig 🙂

  Nu blir de kaffe å häcka på balkongen i solen. Må gott 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s