Lär dig mer om EDS och HSD


Den 15 mars 2017 kommer den amerikanska tidsskriften American Journal of Medical Genetics (AJMG) att för första gången sedan 1997 publicera en internationellt överenskommen klassificering för EDS. Vi vet redan nu med anledning av de artiklar som redan publicerats att terminologin har ändrats och kriterierna har förfinats. Dessutom har man valt att skrota diagnosen HMS/JHS till förmån för HSD (Hypermobility Spectrum Disorders). Eller rättare sagt, HSD blir det spektrum av diagnoser för de som inte når upp till kriterierna för de olika EDS-typerna men som ändå har problematik kopplat till överrörlighet som inte kan härledas till någon annan känd diagnos, skador eller genom att man tränat sig till det. HSD kommer vara indelat i olika ”varianter” beroende på hur överrörligheten och relaterade besvär yttrar sig. Ärftligheten är också en viktig faktor.

Den diagnos jag skriver mest om kallas numera enbart för hEDS (Hypermobil EDS). Glöm EDS-ht och typ III, dessa gamla begrepp ska inte användas mer! Sluta använda dem så glöms de snabbare bort.

Fram tills allt är publicerat och Socialstyrelsen och Riksförbundet har uppdaterat sina texter/databas kommer jag inte ge så mycket mer information här. Fram tills dess rekommenderar jag er att läsa denna artikel från The Ehlers-Danlos National Society: http://ehlers-danlos.com/wp-content/uploads/QandA-2.pdf. Där kan du få svar på de vanligaste frågorna som redan hunnit ställas. Ni kan också läsa mitt blogginlägg: Nya kriterier, gammalt försvinner.

Nu tar vi ett stort kliv framåt!

Annonser