RLS


Här kommer inom kort information om RLS, restless legs syndrom, en av mina diagnoser….

Restless legs syndrome förkortas RLS

RLS debuterar oftast i 30-40 års åldern men kan även drabba barn. I snitt är ca 10% av de vuxna i västvärlden drabbade.

Symptom

RLS drabbar i första hand benen (nedre delen) men ca 40% av de drabbade utvecklar även besvär i armarna och i mer sällsynta fall även bål och ansikte.

Symptomen kan yttra sig olika för olika personer och med olika intensitet. Det är ofta svårt att sätta ord på det man upplever men många säger att det känns som att ha sockerdricka i benen, myrkrypningar. Andra ord som används för att beskriva symptomen är: pirrningar, klåda, sveda, elektricitet, dragningar, spänningar, oroskänsla mm Häften av de drabbade upplever även att det gör ont, värker djupt inne i benen.

Min upplevelse av RLS

Jag vet inte när det började, om jag haft det i evigheter eller bara några år men jag minns att det blev värre och att jag nämnde det för min läkare som skrev ut medicin som genast gav lindring.

Min RLS går i perioder. I bland kan jag ha besvär i flera veckor/månader ibland bara någon gång då och då. Det jag upplever är främst hetta under fötterna även om fötterna är kalla. Det kryper och kliar under fötterna. Jag måste ha fötterna utanför täcket och gnida dem mot det svala underlakarnet. Det känns bra en stund och sedan börjar det om.

Att sätta fötterna mot det kalla golvet är den bästa lindringen men dock inte långvarig. Så fort jag lägger mig ner är det tillbaka. I bland känns det som om vaderna riktigt stasar, ibland hugger det från fötterna och upp mot vaderna. Känns som elektriska stötar.

Jag vaknar på nätterna av att det kryper i fötterna. Ibland vaknar jag och vet inte varför men jag misstänker att jag sprätter omkring ganska bra med benen och väcker mig själv. Har jag inte tagit medicin och besvären kommer så är det oftast omöjligt att sova.

Jag har testat flera olika mediciner. Det första jag fick prova var Madopark Quick mite 50mg/12,5 mg (innehåller lovodopa och benserazid). Den fungerade bra och verkade omgående. Problemet var bara att jag kan ha längre perioder av besvär och läkaren sa att jag inte fick äta dem regelbundet. Dessutom försvann effekten ibland bara efter någon timma så i bland hann jag inte ens somna innan det var tillbaka.

Jag fick en ny medicin, en som jag skulle äta dagligen. Kommer i skrivande stund inte på namnet men mådde fruktansvärt dåligt av biverkningarna så återgick till det jag hade innan. Det blev snabbt åhållbart, jag bad om en starkare dos av Madopark eftersom de fungerade men inte tillräckligt länge. Fick ett bestämt NEJ och i stället Adartrel som jag skulle äta dagligen och trappa upp.

Jag gav upp, klarade inte av biverkningarna. Var som i ett vacum och konstant trött och dåsig och först då gav läkaren med sig och skrev ut Madopark Quic 100 mg/25/mg.

De fungerar utmärkt och jag tar dem när jag behöver och skiter i om det handlar om två dagar eller två veckor i sträck. Jag kan gå upp på natten och ta dem om det så är och jag känner inga biverkningar alls.

Jag kan i bland få symptom även dagtid men det är främst på natten som det blir riktigt jobbigt. Jag har sömnbesvär även utan RLS så jag är mycket tacksam om jag kan medicinera bort de värsta besvären.

Forts följer……………………

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s